liczby zespolone, równania z liczbami zespolonymi
Dino: 1)Rozwiąż równanie, gdzie z to liczba zespolona
|(2+j)z|−(3−j)z=−5j
rozwiązjując tak standardowo (z zamieniam na a+bj, liczę moduł, obojęnie czy rozdzielam na
|(2+j)| i |z| czy zostawiam tak jak jest a następnie porównuje czesc rzeczywista i urojoną)
dochodzę do momentu gdzie muszę podnieść pięcioskładnikowe wyrażenie do kwadratu, a potem
powstająmi dwa kwadratowe równania
Da się to jakoś prościej zrobić? Mogę np. zrobić że w składniku (3−j)z, z zamienic na |z|? Ale
wtedy tez będę miała minimalnie 3 składniki do kwadratu

2)Wyznacz i zaznacz na płaszczyźnie zbiór wszystkich liczb zespolonychz seplniajacych warunek
|z|+|z−2j|=2
Jak to zacząć? Ogólnie gdy jest samo z minus cos |z−2+j|=3 to mam zaznaczyć okrąg o promieniu 3
o srodku 2+j , ale co zrobić gdy mam taki przypadek z dwoma zetami jak powyżej?
5 kwi 11:21
jc: (2) |z| + |z−2j| = 2, odcinek o końcach: 0, 2j.
5 kwi 13:32
PW: 1) Jeżeli dobrze widzę, to równanie ma równoważną postać
(1) |(2+j)z| = (3−j)z−5j,
w której lewa strona jest liczbą rzeczywistą nieujemną, wobec czego
(3−j)z−5j = x, x∊<0,∞).
Jeżeli z=a+bj, a,b∊R, to
(3−j)(a+bj)−5j = x
3a+3bj−aj+b−5j = x
skąd po przyrównaniu części rzeczywistych i części urojonych obu stron równości
3a+b = x ∧ 3b−a−5 = 0
Lewa strona |(2+j)z| = √22+12√a2+b2 = √5√a2+b2 = x,
zatem
3a+b=√5√a2+b2 ∧ a = 3b−5
Rozwiazujemy pierwsze z równań:
3(3b−5)+b=√5√(3b−5)2+b2
10b−15 = √5√10b2−30b+25
5(2b−3)=√5√10b2−30b+25
√5(2b−3) = √10b2−30b+25
5(4b2−12b+9) = 10b2−30b+25
10b2−30b+20 = 0
b2 − 3b + 2 = 0
(b−2)(b−1) = 0
b1 = 2 ∨ b2 = 1
i w konsekwencji
a1 = 3•2−5 = 1, a2 = 3•1 − 5 = −2.
Rozwiązaniami równania mogą być liczby
1+2j lub −2+j,
co trzeba sprawdzić podstawiając je do (1):
|(2+j)(1+2j)| = (3−j)(1+2j)−5j
5 = 3+6j−j+2−5j − zdanie prawdziwe
|(2+j)(−2+j)| = (3−j)(−2+j)−5j
5 = −6+3j+2j+1−5j − zdanie fałszywe
Rozwiązaniem jest liczba 1+2j.
5 kwi 15:19
Dino: Dziękuję!
7 kwi 19:31
Dino: Tylko mam pytanie, przy sprawdzaniu, już nie bierzemy pod uwagę wartości bezwzględnej po prostu
czy jak?
7 kwi 19:39
PW: Obliczyłem w pamięci. bo myślałem że to łatwe:
|(2+j)(1+2j)|=|2+j|•|1+2j|=√12+22•√22+12 = √5√5 = 5
7 kwi 19:46
Dino: a dobra XD bo jakoś mnie przyćmiło i zapomniałam , że to tak w zespolonych XDDD przepraszam
7 kwi 20:51