dowód z planimetri
LOL ALE PADAKA:

Boki trójkąta mają długości a,b,c oraz a
2−b
2=bc.
Wykaż, że α=2β
5 kwi 10:51
ABC:
można fizycznie z twierdzenia sinusów a pewnie jest też krótszy sposób
5 kwi 11:52
Eta:

1/ przedłużamy odcinek AB do punktu D
tak aby ||AC|=|AD|=b
wtedy ΔADC jest równoramienny
| | a | | b+c | |
2/ z treści zadania a2−b2=bc ⇒ |
| = |
| |
| | b | | a | |
zatem ΔADC podobny do ΔBDC
to ΔBDC i ADC są równoramienne o kątach przy ramionach
β
czyli |∡α|=2β −−− jako kąt zewnętrzny trójkąta ADC
=========
c.n.w.
5 kwi 15:47
Feshio: Czy mógłby mi ktoś proszę wytłumaczyć, na jakiej podstawie określamy że |DC|=a ? Bo nie do
końca to rozumiem
10 kwi 21:26