konstrukcja
6latek:

Opisz konstrukcje uzasadniajaca twierdzenie :
Przez dowolne trzy punkty niewspolliniowe mozna poprowadzic okrag
Dlaczego jest tylko jeden taki okrag
Jesli poprowadzimy symetralne odcinkow AB i BC to punkt przeciecia sie tych symetralnych
bedzie punktem ktory jest rownoodlegly od punktow A B C
stad AS=SB=SC
Teraz dlaczego istnieje jeden taki okrag ?
5 kwi 10:26
ite:
Dwa różne punkty mają tylko jedną symetralną, więc każda para (utworzona z tych punktów) ma
jedna symetralną.
Pokaż, że te trzy symetralne mają tylko jeden pkt wspólny. Jeden pkt będący środkiem+ustalony
promień→ jeden okrąg.
5 kwi 11:19
jc: Zbiór punktów S takich, że AS=BS jest prostą.
Zbiór punktów S takich, że AS=CS jest prostą.
Proste te nie są równoległe bo wtedy punkty A, B, C byłyby współliniowe.
Mają więc jeden punkt wspólny S. Wtedy AS=BS=CS, i jest jedyny punkt o tej własności.
Okrąg o środku S i promieniu AS jest jedynym okręgiem zawierającym A, B, C
(każdy inny okrąg miałby ten sam środek i ten sam promień, a więc byłby tym samym okręgiem).
5 kwi 13:50
6latek:

W trojkacie ABC punkt D jest punktem przeciecia sie symetralnej boku AB i BC
Poniewaz D lezy na symetralnej boku AB wiec mamy AD=BD
Rowniez punkt D lezy na symetralenj boku BC stad BD=CD
Z tych rownosci wynka rowniez nastepna rownosc a mianowicie AD=CD wobec tego punkt D lezy
rowniez na symetralnej boku AC
czyli punkt D jest rowno oddalony od kazdego z punktow A B C tzn AD=BD=CD
Wynika z tego ze punkty A B C leza na jednym okregu o srodku D
5 kwi 14:01
6latek: Dzien dobry
jc
5 kwi 14:02
6latek: jc 
Czytajac i przepisujac do zeszytu Twoje wytlumaczenie doszedlem do wniosku ze jest jedno z
nalepszych wytlumaczen
Masz moze podobne do wspolnego punktu dla dwusiecznych i wysokosci ?
5 kwi 14:16