Odleglosci
6latek: Wroce jeszcze kilkoma zadaniami do odleglosci
Czy mozna tak dobrac 3 punkty aby nie istnial punkt jednakowo odlegly od kazdego z nich ?
5 kwi 09:48
wredulus_pospolitus:
Na płaszczyźnie czy w przestrzeni
5 kwi 09:50
PW: Jeżeli te trzy punkty są wierzchołkami trójkata, to istnieje punkt jednakowo oddalony od
każdego z nich (środek okręgu opisanego).
Jeżeli są współliniowe, to łatwo pokazać, że takie trzy punkty istnieją.
5 kwi 09:52
wredulus_pospolitus:
tak czy siak −−− jeżeli punkty nie mają być równoodległe z jakimś jednym (bliżej nieokreślonym)
punktem, to znaczy że nie można narysować okręgu (sfery) zawierającego wszystkie te trzy
punkty.
Najłatwiejszym (jeżeli nie jedynym) sposobem na to jest, aby te trzy punkty były ...
współliniowe (ponieważ wiemy, że okrąg może mieć co najwyżej dwa punkty wspólne z prostą
5 kwi 09:52
6latek: Dzien dobry Panom

Slucham Pink Floyd i sie zasluchalem
wredulus caly czas plaszczyzna .
PW czyli nie mozna takich punktow dobrac .
5 kwi 09:55
wredulus_pospolitus:
jak nie jak można −−− muszą być współliniowe

i tyle
A = (0,0)
B = (1,1)
C = (x,x) ; x∊R\{0,1}
5 kwi 10:01
wredulus_pospolitus:
I to jest jedyna możliwość (współliniowość punktów), co argumentujesz tym co napisałem
wcześniej oraz tym, że na każdym trójkącie można opisać okrąg, a jeżeli punkty nie są
współliniowe to (jako wierzchołki) tworzą trójkąt
5 kwi 10:03
6latek: Dobrze

dzieki
5 kwi 10:04