.
arti: w polkole o promieniu r wpisano prostokat o najwiekszym polu. oblicz cosinus kata rozwartego
miedzy przekatnymi tego prostokata
5 kwi 09:08
wredulus_pospolitus:

1) znajdź boki (x,y) tego trójkąta (o największym polu)
| x | |
2) cos β = cos(180 − 2α) = −cos(2α) = −( 2cos2α − 1) = 1 − 2cos2α = 1 − 2* |
| |
| √x2+y2 | |
5 kwi 09:12
arti: jak znalezc x i y ? probowalem juz z pitagorasa i z tw. cosinusow ale za duzo niewiadomych
5 kwi 09:23
wredulus_pospolitus:

f(x) =
√r2 − x2
P(x) =
2x*
√r2−x2 <−−−− szukasz maksimum
prostokąt ma boki: 2x,
√r2−x2
po wyliczeniu ich podstawiasz do wcześniej podanej postaci
5 kwi 09:28
wredulus_pospolitus:
analogicznie robisz to zadanie ze stożkami
5 kwi 09:29
Mila:

P
▭=x*y
1) ΔECF− Δprostokatny, |∡C|=90 jako kąta wpisanego w okrąg opartego na średnicy⇔
y
2=|EB|*|BF|
| x | | x | | x | |
y2=(r+ |
| )*((r− |
| ) i r− |
| >0⇔0<x<2r |
| 2 | | 2 | | 2 | |
y=
√r2−x24
2)
P(x)=x*
√r2−x24
| −0.5x | |
P'(x)=1*√r2−x24+x* |
| = |
| 2√r2−x24 | |
P'(x)=0⇔2r
2−x
2=0
x
2=2r
2, x=r
√2, y=
√r2−2r2/4=
√r2/2
3)
| x | | y | | 5 | |
W ΔSOB: |SB|2=( |
| )2+( |
| )2⇔ |SB|2= |
| r2 |
| 2 | | 2 | | 8 | |
W ΔASB:
| 5 | | 5 | | 5 | |
(r√2)2= |
| r2+ |
| r2−2* |
| r2*cosα |
| 8 | | 8 | | 8 | |
============
6 kwi 00:03
Eta:

Zadanie można rozwiązać ( bez pochodnych )
tak:
w ΔADS : b=r*cosα i a=r*sinα
to P(ABCD)=2r
2sinα*cosα ⇒ P=r
2*sin(2α) −−− jest największe gdy sin(2α)=1
zatem α= 45
o i
P=r2
| 5 | |
to b=r√2/2 i 2a=r√2 więc d2=(2a)2+b2 ⇒ d2= |
| r2 |
| 2 | |
| 1 | | 1 | | 5 | | 4 | |
P(ABCD)= |
| d2*sinβ to |
| * |
| r2sinβ=r2 ⇒ sinβ= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 5 | |
więc cosβ= −
√1−sin2β ( dla kąta rozwartego)
==============
i po ptokach
6 kwi 01:45
Eta:
Jak widać
arti ma to w...............
6 kwi 21:47
wredulus_pospolitus:
zobaczył gotowca, przepisał i 'zniknął'
6 kwi 21:51
Mila:
arti, taki już jest. Zerknie tu za dwa dni i o coś zapyta
6 kwi 22:07