wykazywanie
Kamil:
Zadanie dla kl.1 LO
Wykaż że zbiorem wartości funkcji
| | 3x2−4x+12 | |
f(x)= |
| dla x∊R |
| | x2+4 | |
jest przedział <2,4>
4 kwi 22:55
ABC:
ambitne to LO , jakieś siostry zakonne pewnie prowadzą
| | 4x | |
wystarczy wykazać że zbiorem wartości g(x)= |
| jest <−1,1> |
| | x2+4 | |
4 kwi 23:10
Eta:
Rozumiem,że bez zastosowania pochodnych i bez delty
Proponuję wyjść od prawdziwej nierówności
(x−2)
2≥0 ⇒ x
2+4≥ 4x to −(x
2+4)≤4x
zatem
−(x
2+4)≤ 4x ≤x
2+4 /: x
2+4 >0
ZW
f=<2,4>
===========
c.n.w.
4 kwi 23:13