Zadanie optymalizacyjne
Lkl: Na przeciwprostokątnej BC trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 4 i 8 wybieramy punkt D i
wpisujemy prostokąt.
Oznaczmy przez x odległość punktu D od a) krótszej b) dłuższej przyprostokątnej. Wyznacz wzór
funkcji P opisującej pole które pozostanie w trójkącie ABC po usunięciu prostokąta. Wyznacz
dziedzinę tej funkcji. Dla jakiej wartości x pole będzie najmniejsze?
4 kwi 21:49
Mila:

P
Δ=16
P
f=16−x*y
EDEC∼ΔBAC⇔
| EC | | 4 | | 4−y | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔x=8−2y |
| x | | 8 | | x | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y=− |
| x+4 0<− |
| x+4<8⇔x∊(0,8) |
| | 2 | | 2 | |
P(4)=8
4 kwi 23:09