tryg
a47: Dla jakich warosci parametru m równnie sin x = m − m sin x ma rozwiązanie?
Mi wychodzi dla m≥1 ale nie jestem pewien
4 kwi 21:08
ABC:
dla m=0 ma rozwiązanie więc raczej nie taka odpowiedź
4 kwi 21:10
a47: to jaka odpowiedź
4 kwi 21:24
ABC:
licz sam tylko dobrze, mi się nie chce

sin x +m sinx =m
sin x(1+m)=m
| | m | |
czyli musi być −1≤ |
| ≤1 i m≠−1 |
| | 1+m | |
4 kwi 21:42
a47: tak wlasnie liczylem. Mogę pomnożyć przez 1+m, czy przez kwadrat mianownika?
4 kwi 21:45
ABC:
jeżeli nie chcesz rozważać przypadków czy zmieniasz znak nierówności czy nie, to mnóż przez
kwadrat
4 kwi 21:47
a47: to i po pomnożeniu przez kwadrat mam m≥1
4 kwi 21:55
ABC:

to żle liczysz bo równanie sin x=0 ma rozwiązanie jak już mówiłem
spójrz na wykres
4 kwi 22:05
Eta:
Ooooooooooo jaki piękny "obraz"
4 kwi 22:09
ABC:
pracuję nad sobą
4 kwi 22:10
qww: No to m⊂ (−∞,−1/2> u <1,∞) bez −1
4 kwi 22:12
qww: don't even tell me i'm wrong
4 kwi 22:12
ABC:
dla tych iksów gdzie niebieska linia mieści się między dwoma czerwonymi paskami
4 kwi 22:14
a47: Dlaczego więc nie wychodzi metodą wymnożenia przez kwadrat mianownika, powinno być legit. A
wtedy nie zgadza mi się przedział z tym z rysunku
4 kwi 22:19
ABC:
wstaw swoje obliczenia to poszukam błędu, liczyć mi się nie chce
4 kwi 22:22
a47: mi sie pisac nie chce
4 kwi 22:36
a47: chyba sie nie dogadamy
4 kwi 22:36
ABC:
no przy takim podejściu z twojej strony to nie
4 kwi 22:37