zadanie
Guest : 1 W trójkącie ABC dane są: lACl=10 lBCl=15 Wykaż, że dwusieczna kąta
ACB wycina z tego trójkąta odcinek o długości mniejszej niż 12 cm.
2 Dla jakich wartości parametru p dziedziną funkcji √x2−px+p jest zbiór
wszystkich liczb rzeczywistych ?
zapisalem warunki a>0 i delta < bądź równa 0 i wyszło mi ze p nalezy do <0 4> może to ktoś
sprawdzić?
3 Wyznacz równanie takiej stycznej do wykresu funkcji x+9x+5 aby przechodziła
ona przez początek układu współrzędnych.
delta wyszla mi ujemna, takze jakiś błąd rachunkowy mam tylko nie mogę go znaleźć
4 kwi 20:43
ABC:
Zad 1 oznaczamy kąt przez 2α, dwusieczną przez x i pole trójkąta ze wzoru sinusowego
10*15*sin2α=10*x*sinα+15*x*sinα
podstawiając sin2α=2sinαcosα i przekształcając
150 sin2α=25x sinα
6 sin2α=x sinα
12 sinαcosα= x sinα , w trójkącie sinα≠0 , więc
x=12 cosα
4 kwi 20:54
Eta:
Co to jest ? "wzór sinusowy"

4 kwi 21:00
4 kwi 21:06
Guest: A na pozostałe dwa rzuciłby ktoś okiem?
4 kwi 21:34
Mila:

3)
x=−5 asymptota pionowa
y=1 − asymptota pozioma
2) y=ax − styczna , a≠0
x+9=ax*(x+5)
ax
2+5ax−x−9=0 równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie.
ax
2+(5a−1)x−9=0
Δ=0
Δ=(5a−1)
2+36a
25a
2−10a+1+36a=0
25a
2+26a+1=0⇔
4 kwi 22:25