pomocy
Martyna: Dany jest nieskończony ciąg sześcianów. Krawędź pierwszego z nich jest równa x1. Krawędź
drugiego z tych sześcianów ma długość x2 równą różnicy długości przekątnej pierwszego
sześcianu i przekątnej ściany pierwszego sześcianu. Analogicznie trzeci sześcian ma krawędź x3
o długości równej różnicy długości przekątnej drugiego sześcianu i przekątnej ściany drugiego
sześcianu, itd. Oblicz sumę x1+x2+x3+..
4 kwi 20:33
wredulus_pospolitus:
x1 = a
przekątna sześcianu = a√3
przekątna podstawy = a√2
x2 = a(√3 − √2)
przekątna sześcianu = a(√3 − √2)*√3 = a(3 − √6)
przekątna podstawy = a(√3 − √2)*√2 = a(√6 − 2)
x3 = a(3 − 2√3*√2 + 2) = a(√3 − √2)2
przekątna sześcianu = a(√3 − √2)2√3
przekątna podstawy = a(√3 − √2)2√2
x4 = a(√3 − √2)3
itd.
xn = a(√3 − √2)n−1
masz ciąg geometryczny ... liczysz sumę (z odpowiedniego wzoru)
4 kwi 20:43