równanie
XYZ: Wyznacz x z równania 1+5+9+13+...+x=780
4 kwi 20:09
4 kwi 20:11
lisek: @6latek dzięki
4 kwi 20:13
ICSP: możesz wypisywać kolejne sumy aż nie uda Ci się otrzymać 780:
1 + 5 = 6
1 + 5 + 9 = 15
1 + 5 + 9 + 13 = 28
1 + 5 + 9 + 13 + 17 = 45
itd
4 kwi 20:15
Mariusz: 1+4(n−1)=x
x=4n−3
(2n−1)n=780
2n
2−n−780=0
1+6240=6241
√62'41=79
49
1341|149*9
1341
0
x=77
78*10=780
x = 77
"ICSP aż nie uda Ci się otrzymać 780"
No tak logika z warunków dla pętli while i do while z C
a mnie w pierwszej chwili sugerowało to że nie ma takiego x
bo jestem przyzwyczajony do logiki dla pętli repeat until z Pascala
8 kwi 04:19
Mariusz:
Tak dla zabawy
#include <stdio.h>
int main()
{
int a,x,r,n,sum,rhs;
printf("Podaj pierwszy wyraz , różnicę oraz sumę ciągu arytmetycznego \n");
scanf("%d %d %d", &a,&r,&rhs);
x = a;
sum = x;
n = 1;
while(sum < rhs)
{
x += r;
sum += x;
n++;
}
printf("Suma ciągu arytmetycznego : %d\n",sum);
printf("Ostatni wyraz ciągu arytmetycznego : %d\n",x);
printf("Liczba wyrazów ciągu arytmetycznego : %d\n",n);
return 0;
}
8 kwi 04:50
Wiem:
Po prostu widzisz:
| n(1+1+[n−1]4) | | n(1+x) | |
| =780= |
| |
| 2 | | 2 | |
Jasno ,przejrzyście i czytelnie
8 kwi 08:42