Angela: Mam sobie powtórzyć o trójkącie prostokątnym, ale takim, który ma 60 i 30 stopni.
Wiadomo, że trzeci kąt będzie miał 90 stopni. To co jest w nim takiego
charakterystycznego, czy ważnego? Co powinnam o nim wiedzieć?
17 lis 16:20
Angela: Please pomóżcie
17 lis 16:24
yeti: masz wiedzieć,ze w takim Δ -cie przyprostokatne
mają długości w zależności od przeciwprostokątnej " c "
takie ,że
a = 1/2*c b= 1/2 *c*
√3 lub odwrotnie
b = 1/2*c a = 1/2 * c *
√3
to wynika z tego ,że sin 30
0 = 1/2 sin 60
0 =
√3 /2
lub cos 30
0 =
√3 /2 cos 60
0 = 1/2

17 lis 16:34
Basia:
Można go rozbudować do trójkąta równibocznego "doklejając" odpowiednio trójkąt
przystajacy (niestety tu Ci tego nie narysuję). Z tego wynika, że krótsza
przyprostokatna jest połową przeciwprostokątnej czyli możesz oznaczyć a, 2a. Druga
przyprostokatna ma długość a√3. To wynika z tw.Piragorasa albo z tego, że jest to
wysokość trójkata równobocznego o boku 2a (przy takiej symbolice jaką przyjęłam).
Pozdrawiam
17 lis 16:39
Martusiek:
19 lis 23:21