wykaz ze jesli n jest liczba naturalna
kami: wykaz ze jesli n jest liczba naturalna podzielna przez 3 to rowniez liczba (n+1)2−(n+1) jest
podzielne przez 3
4 kwi 19:44
Eta:
n=3k ,k∊N
L=(n+1)(n+1−1)= n(n+1) = 3k(3k+1) −−− podzielna przez 3
4 kwi 19:48
6latek: Chyba nalezy poprawic zapis .
Liczba naturalna podzielna przez 3 ma postac 3n
wiec wykonaj dzialanie
4 kwi 19:48
ziomek: L=(n+1)(n+1−1)=n(n+1)=3n(3n+1)
L=P − liczba podzielna przez 3, cnd
4 kwi 19:51
Leszek: Popraw tresc zadania , bo dla n = 9 , podane wyrazenie nie jest podzielne przez 3
Chyba , ze powinno byc : ( n+1)2 − ( n +1) = (n+1)*( n)
Wowczas dla n = 3k , podane wyrazenie : (3k +1)*3k , jest podzielne przez 3
4 kwi 19:52
Eta:
@ziomek
Co to? od kiedy ? n= 3n ?
4 kwi 19:53
Eta:
Kto jeszcze chętny do
powielania rozwiązania ?
4 kwi 19:54
ICSP: Ja.
Jeżeli n ≡ 0 mod 3 to n + 1 ≡ 1 mod 3 oraz (n + 1)2 ≡ 1 mod 3, więc
(n + 1)2 − (n + 1) ≡ 0 mod 3
4 kwi 19:57
Eta:
4 kwi 19:58