pomocy
kropka: 1.Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(−7,2) i B=(5,−6)
2.Wyznacz x z równania 1+5+9+13+...+x=780
4 kwi 19:08
ABC:
1) znajdź środek odcinka AB i poprowadź przez ten środek prostą prostopadłą do prostej
zawierającej odcinek AB
4 kwi 19:17
zys:
2.
a
1=1 r=4
Policzysz n a potem a
n czyli x
4 kwi 19:19
kropka: zys: wyszło mi 4n−3n−1560 i nie wiem gdzie zrobiłam błąd
4 kwi 19:27
kropka: ABC: środek to −1, −2 ?
4 kwi 19:29
6latek: Srodek to S=(−1,−2)
4 kwi 19:39
kropka: no to dobrze mam i wtedy trzeba jeszcze jakiś wzór wyznaczyć?
4 kwi 19:41
6latek: Co wiesz o symetralnej odcinka ?
4 kwi 19:49
lisek: no, że to musi byc prosta prostopadła do odcinka AB i przechodzić przez jego środek no i mam
ten środek wyliczony
4 kwi 20:00
janek191:

z.1
A = (− 7, 2) B = ( 5, −6)
więc
środek odcinka AB
| | − 7 + 5 | | 2 −6 | |
S = ( |
| , |
| ) = ( −1, −2) |
| | 2 | | 2 | |
Współczynnik kierunkowy prostej AB :
| | − 6 − 2 | | −8 | | 2 | |
a = |
| = |
| = − |
| |
| | 5 − (−7) | | 12 | | 3 | |
więc
współczynnik prostej prostopadłej do pr AB :
Prosta prostopadła do pr AB ( dowolna):
Ma być symetralną, więc musi przechodzić przez S = ( − 1, −2),
dlatego
y = 1,5 x − 0,5
==============
6 kwi 07:24
janek191:
z.2
1 + 5 + 9 + ... + x = 780
Mamy
a
1 = 1 r = 4
więc
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 1 + ( n −1)*4 = 4 n − 3
| | a1 = an | | 1 + 4 n − 3 | |
Sn = |
| *n = |
| *n = (2 n −1)*n = 2 n2 − n = 780 |
| | 2 | | 2 | |
2 n
2 − n − 780 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−780) = 1 + = 6241
√Δ = 79
x = a
20 = 4*20 − 3 = 77
===================
6 kwi 07:37
Eta:
zad1/ S(−1,−2)
| | 1 | |
sym. s: y=− |
| (x−xS)+yS |
| | aAB | |
y=1,5x−0,5
================
6 kwi 12:33
PW: Zadanie z symetralną można też rozwiazac korzystając z faktu, że punkty symetralnej są
jednakowo oddalone od końców odcinka. Punkt P=(x, y) leżący na symetralnej spełnia więc
równanie
|PA| = |PB|
− spróbuj tak zrobić.
6 kwi 12:59
jc: Nic nowego, ale inaczej zapisane.
Symetralna odcinka o końcach A=(−7,2) i B=(5,−6)
| | 1 | |
przechodzi przez środek odcinka, czyli przez punkt S= |
| (A+B) = (−1, −2) |
| | 2 | |
i jest prostopadła do wektora B−A=(12,−8) || (3,−2),
a więc opisana jest wzorem: 3x−2y=3*(−1)−2*(−2)=1.
6 kwi 13:06
Eta:
6 kwi 14:14
PW: Sposób z 12:59 (6 kwietnia) jest o tyle dobry, że nie trzeba wiedzieć nic oprócz wzoru na
odległość dwóch punktów.
|PA|2 = (x+7}2 + (y−2)2 = x2+14x+49+y2−4y+4 = x2+14x+y2−4y+53
|PB|2 = (x−5)2+(y+6)2 = x2−10x+25+y2+12y+36 = x2−10x+y2+12y+61
Przyrównanie prawych stron daje
14x−4y+53 = −10x+12y +61
24x−16y−8 = 0
3x−2y−1 = 0
− równanie symetralnej.
7 kwi 16:33