Oblicz pole tego prostokąta
jezowj :
Dane:
α = 90°
W jaki sposób mogę obliczyć pole prostokąta?
4 kwi 18:47
Mila:
Może napisz całą treść zadania.
4 kwi 18:51
jezowj: Mam narysowany prostokąt. Czy da się wstawić zdjęcie?
Treść zadania: Oblicz pole tego prostokąta.
4 kwi 18:57
6latek: Mozesz na zapodaj.pl dac i wstawisz potem tutaj (ja tak robie)
4 kwi 18:59
Mila:
Gdzie jest ten kąt α?
4 kwi 19:01
jezowj: Czy link mogę tu wstawić?
4 kwi 19:02
4 kwi 19:12
jezowj:

Nie wiem, jak zaznaczyć kąty alfa.
4 kwi 19:18
Eta:

h
2=8*16 ⇒ h=8
√2
P▭= h*24=.............
4 kwi 19:24
Eta:
Następny .... co ma to w.................
4 kwi 21:02
jezowj: Eta. Czy możesz napisać skąd wzięło się h2 = 8 * 16?
Próbowałem z Twierdzenia Pitagorasa, ale tam jest c2=a2+b2. Nie ma mnożenia.
Czy można obliczyć pole tego prostokąta ze wzoru
d=√a2+b2
4 kwi 21:15
4 kwi 21:20
Adamm:
z podobieństwa trójkątów
4 kwi 21:22
jezowj: No dobrze ABC.
Nie bardzo wiem, który trójkąt rozpatrywał Użytkownik Eta i skąd wartość 16? Czy to z
4 kwi 21:25
ABC:
tak
4 kwi 21:27
Adamm:
trójkąt będący połową prostokąta
ten z szarą kreską jako jeden z boków
4 kwi 21:28
jezowj: Skąd się wzięło mnożenie jeśli zastosowano twierdzenie Pitagorasa?
4 kwi 21:31
Adamm:

h/x = y/h z podobieństwa
więc h =
√xy
jak widzisz nie ma tu tw. Pitagorasa
4 kwi 21:34
ABC:
a na tej stronce do której odnośnik ci dałem masz to wyprowadzone z Pitagorasa jeśli wolisz
4 kwi 21:37
Eta:

Z podobieństwa trójkątów AED i DEC z cechy (kkk)
h
2=8*16
4 kwi 21:46
jezowj: Przepraszam, chciałem zapytać czemu jest h * 24? Czyżby był jakiś inny wzór na pole prostokąta?
4 kwi 22:37
Eta:
P▭=2P△= ....
4 kwi 22:38
Eta:
Jasne?
4 kwi 22:42
jezowj: Tak.
Dziękuję Wam za wyjaśnienia i pomoc.
Pozdrawiam.
4 kwi 22:47
Eta:
4 kwi 22:55