Trapez rownoramienny
6latek:

Na okregu opisano trapez rownoramienny o obwodzie p
Jaka jest odleglosc miedzy srodkami jego ramion ?
4 kwi 18:46
4 kwi 18:55
6latek: Dobry wieczor
Milu 
taka jest tresc zadania
Rysunek zrobilem sam ( dzial kąty w okregu )
4 kwi 18:57
Mila:
No to jaka jest odległość, obliczyłeś?
4 kwi 19:07
6latek: | a+b | |
Milu bedzie to linia srodkowa trapezu i widze ze bedzie |
| |
| 2 | |
ale a+b+2c=p i dalej nie wiem
4 kwi 19:12
6latek: a+b= p−2c
to odleglosc srokow ramion bedzie
p−2c | | 1 | |
| = |
| p−c gdzie c to dlugosc ramienia |
2 | | 2 | |
4 kwi 19:15
Eta:
a+b=2c
p=2a+2b / : 4
4 kwi 19:17
6latek: Dobry wieczor
Eta 
a+b=2c to wynika z warunku opisania trapezu rownoramiennego na okregu
To rozumiem
Ale to juz p=2a+2b i podzielone przez 4 juz nie
Przeciez p to obwod czyli a+b+2c
4 kwi 19:24
Eta:
a+b=2c to p=a+b+a+b = 2a+2b
4 kwi 19:25
Eta:
Jasne?
4 kwi 19:27
6latek: Przeciez 2c=a+b
wiec p= a+b+a+b = 2a+2b

Teraz dlaczego dzielisz przez 4 ?
Wybacz prosze ze Cie tak morduje .
4 kwi 19:30
Eta:
| a+b | |
|EF|=s= |
| −− długość środkowej |
| 2 | |
| a+b | | p | |
to jeżeli p=2a+2b / :4 ⇒ |
| = |
| |
| 2 | | 4 | |
jasne?
4 kwi 19:32
6latek: Jasne i dziekuje CI za cierpliwosc
4 kwi 19:35