zadanie dotyczące ciągów liczbowych, poziom technikum
Weronika: Mam problem z zadaniami, ktoś może pomóc?
1. Wyrazami ciągu arytmetycznego są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 7 dają
resztę 4.
Wyraz pierwszy jest mniejszy od 12. Oblicz a63
2. Wyznacz wszystkie liczby czterocyfrowe, w których cyfra setek jest o 2 większa od cyfry
jedności i trzy razy większa od cyfry setek.
3. Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długość 30 cm, a długość promienia
okręgu wpisanego w niego wynosi 1 dm. Oblicz obwód i pole tego trójkąta.
4 kwi 18:46
Weronika: zrobiłam 3 z 6 zadań, może wskazówki jak to wyżej rozwiązać? Ktokolwiek?
4 kwi 19:02
6latek: W zadaniu nr 1 sprobuj a1=11 bo 11: 7= 1 i r 4 i 11<12
Jesli co bedzie nie halo to wez a1= 4 bo 4: 7= 0 i r 4
4 kwi 19:07
ABC:
w pierwszym zadaniu są dwie liczby naturalne mniejsze od 12 które dają resztę 4 przy dzieleniu
przez 7,
są to 4 i 11
czyli 1) a1=4 a63=a1+62r=4+62*7=4+434=438
albo 2)a1=11 a63=a1+62r=11+62*7=11+434=445
4 kwi 19:12
ABC:
w drugim zadaniu jeżeli dobrze przepisałaś "cyfra setek trzy razy większa od cyfry setek"
to cyfrą setek musi być zero
4 kwi 19:14
Weronika: Przepraszam, w czwartym zamiast trzy razy większa od cyfry setek ma być dziesiątek.
4 kwi 19:24
Weronika: Dziękuje wam za pomoc. Pierwsze zadanie przynajmniej rozumiem.
4 kwi 19:26
Weronika: Utknęłam z tym 3. Ktokolwiek?
4 kwi 19:40
ABC:
Weronika co możesz powiedzieć o długości przeciwprostokątnej tego trójkąta?
4 kwi 19:44
6latek: jesli R=30 cm to c=2R=60cm
r=10cm
znasz jakas zaleznosc miedzy promiem wpisanym w trojkat prostokatnt a bokami ?
spojrz w tablice maturalne
Prosze zrobic rysunek
4 kwi 19:44
Eta:
R=30 =3 dm , r=1dm
P=r(r+2R)=...........
L= 2r+2R=..........
i po ptokach
4 kwi 19:50
Eta:
Poprawiam chochlika
L=2R+4R
4 kwi 20:03
ABC:
4 kwi 20:17
Eta:
Jest dobrze, dobrze
4 kwi 20:22
Eta:
No tak z małą poprawką (chochlika co namieszał)

L=2
r+4R
4 kwi 20:23
ABC:
are you sure?

L=6R ?
4 kwi 20:23
Eta:
................. czytaj ostatni wpis

4 kwi 20:25
ABC:
bez rysunku Weronika i tak tego nie obczai a wiesz jak ja rysuję
4 kwi 20:27
ABC:
chociaż szkic rozwiązania mogę napisać

− jako pierwszy obliczamy obwód korzystając z tego że przeciwprostokątna 2R i równości odcinków
stycznych
− jako drugie obliczamy pole ze wzoru S=rp gdzie p−połowa obwodu
4 kwi 20:31
Eta:
| | 1 | | a+b−c | |
R= |
| c i r= |
| −−−− wzory z tablic |
| | 2 | | 2 | |
to
c=2R i 2r=a+b−c
⇒ a+b=2r+2R
L=a+b+c = 2r+2R+2R ⇒
L=2r+4R
a
2+b
2=c
2 ⇒ (a+b)
2−2ab=c
2
to (2r+2R)
2−(2R)
2=2ab
(2r+2R+2R)(2r+2R−2R)=2ab
2(r+2R)*2r=2ab /:4
P=r(r+2R)
4 kwi 20:37
Eta:
lub P=r*p 2p=L=2r+4R = 2(r+2R) to p=r+2R
P=r(r+2R)
4 kwi 20:39
ABC:
no, tak szybciej jest
4 kwi 20:41
Eta:

Można jeszcze tak
P=(b−r)(a−r)
P=ab−r(a+b)+r
2
4 kwi 20:48
Eta:
A
Weronika i tak ma to w....................
4 kwi 20:49
weronika : dziękuje
4 kwi 20:51
6latek: Moze jest grzeczna dziewczynka i poszla spac
4 kwi 20:52
weronika : nie śpię, z pracy dopiero wyszłam 😂
4 kwi 20:58