Liczby zespolone
NATALIA: Oblicz
(1−i√3)6/(1−i√3)4
Wyszło mi 64/−8−√3/2i a wynik powinien wyjść − 2+2√3i
4 kwi 18:15
ABC:
(1−i√3)2=1−2i√3−3=−2−2√3i
4 kwi 18:17
PW: Dobrze widzę, że to ma być
(1−i√3)2?
(1−i√3)2 = 12 − 2•1•i√3 + (i√3)2 = 1 − 2i√3 − 3 = −2 − 2√3i
4 kwi 18:24
NATALIA: Tam nie ma nic do kwadratu🤔
4 kwi 18:34
PW: Ale my widzimy
Dobrze przepisałaś zadanie?
4 kwi 18:35
6latek: To nic
Ale masz (1−i√3)4= (1−i√3)2*(1−i√3)2
4 kwi 18:36
NATALIA: Kurcze błąd

w drugim nawiasie + tam gdzie do 4 potegi
4 kwi 18:39
PW:
| | 1−i√3 | | (1−i√3)2 | |
(1−i√3)2( |
| )4 = (1−i√3)2( |
| )4= |
| | 1+i√3 | | (1+i√3)(1−i√3) | |
| | (1−i√3)10 | | (1−i√3)10 | |
= |
| = |
| = |
| | (12−(i√3)2)4 | | 44 | |
| | (−2(1+i√3))5 | |
[wykorzystane obliczenie z 18:24] = |
| = |
| | 44 | |
Liczmy dalej:
(1+i
√3)
2 = −2+2
√3i = −2(1−i
√3)
(1+i
√3)
4 = (−2(1−i
√3))
2 = 2
2(−2(1+i
√3)) = −2
3(1+i
√3)
(1+i
√3)
5 = −2
3(1+i
√3)(1+i
√3) = −2
3(1+2i
√3−3) = 2
4(1−i
√3)
Po podstawieniu do (*) dostajemy
| | 1 | |
− |
| •24(1−i√3) = −2(1−i√3) |
| | 8 | |
− wedle życzenia.
Tak się bawiłem, ale obliczenie tego za pomocą postaci trygonometrycznej byłoby mniej żmudne.
4 kwi 19:15
NATALIA: Dziękuję😊
5 kwi 12:40