Największe pole
PirchHD: Dana jest parabola y=8−x2. Wyznacz największą wartość pola prostokątna ABCD zawartego pomiędzy
osią ox a parabola którego wierzchołki A i B leżą na osi OX, a wierzchołki C i D położone na
paraboli. Może ktoś to narysować? Lub dać jakąś poradę
4 kwi 17:47
wredulus_pospolitus:

masz prostokąt o bokach: 2a, b
zauważ, że f(a) = b ... więc Twój prostokąt ma boki: 2x ; 8−x
2
P(x) = 2x*(8−x
2)
szukasz maksimum
4 kwi 17:50
PirchHD: Ja zrobiłem tak że odcinek od punktu A(x,0) i B(−x,0) Obliczylem długość tego odcinka czyli
|AB|=pierw x
2. Tak samo AD= pierwiastek(x−8)
2. Wtedy p(x)= AB *AD. Czy moke rozumowanie jest
dobre ? Oczywiście wtedy mamy bezwzględną wartość
4 kwi 17:56
wredulus_pospolitus:
jest błędne
|AB| = √(x−(−x))2 + (0 − 0)2 = √(2x)2 = |2x|
4 kwi 18:01