oblicz sin^2-cos^2 gdzie tg=3
synu77: oblicz
sinα2 −cosα2
tgα=3
4 kwi 17:39
4 kwi 17:41
synu77: nie bardzo to kumam
4 kwi 17:49
4 kwi 18:00
synu77: a jakbysmy wyrazenie
sin2α−cos2α podzielili przez cos2α
to by wyszło
tg2α−1 po podstawieniu tgα=3
9−1=8
ale to taki mój prosty sposób myślenia tylko nie wiem czy dobry
4 kwi 18:34
6latek: Oj chyba to niedobry pomysl
4 kwi 18:41
Mila:
| sinα | |
| =3⇔ sinα=3cosα i sin2α+cos2α=1 |
| cosα | |
(3cosα)
2+cos
2α=1
10 cos
2α=1
| | 1 | | 1 | |
cos2α= |
| i sin2α=1− |
| |
| | 10 | | 10 | |
4 kwi 18:49
synu77: nie zawsze to co proste musi być złe ale przerobię te wzory co mi wysłałeś bo nie przekonałeś
mnie
jeszcze
4 kwi 18:51
synu77: chyba macie racje dzięki 6latek i Mila pozdrawiam
4 kwi 19:05
ICSP: 1. Masz pewną liczbę
2. Dzielisz swoją liczbę przez inną (różną od 1)
3. Twierdzisz, że podzielona liczba jest równa wyjściowej.
Tak mniej więcej wygląda twój pomysł z dzieleniem wyrażenia przez cos2(x).
Na przykładzie :
Mamy liczbę 5
Dzielimy ją przez 5.
Dostajemy 1 i twierdzimy, że 5 = 1.
Druga sprawa, ale tak samo ważna.
Jest znacząca różnica między zapisami :
sin2x oraz sinx2
Pierwszy oznacza, że bierzesz wartość sinusa i tą wartość podnosisz do kwadratu
Drugi oznacza, że liczysz wartość sinusa z kwadratu argumentu
4 kwi 20:11
synu77: IC SP Dzieki juz skumałem pozdrawiam
4 kwi 22:04