matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność ciągu
Gdynia:
Jak się liczyło granicę gdy n−>
∞
takiego ciągu?
2
n
a
n
=
3
n
+4
n
4 kwi 16:08
PW:
Jak zwykle − dzieliło się licznik i mianownik przez np. 4
n
.
4 kwi 16:16
janek191:
(0,5)
n
a
n
=
3
(
)
n
+ 1
4
lim a
n
= 0 n→
∞
4 kwi 22:36