prawdobodobieństwo warunkowe
ite: Wspominacie, że jest nudno, to może ktoś ma chęć rozwiązać.
Do pudełka wrzucamy 8 kul czarnych i 7 czerwonych. Losujemy kolejno bez zwracania trzy kule.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że trzecia wylosowana kula ma kolor
czerwony, jeśli wiemy, że dwie wylosowane jako pierwsze były czerwone.
4 kwi 12:46
the foxi:
| | 7 | | 6 | | 5 | | 7∙6∙5 | | 6 | | 1 | |
P(A)=P(1C)∙P(2C)∙P(3C)= |
| ∙ |
| ∙ |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 7+8 | | 6+8 | | 5+8 | | 15∙14∙13 | | 6∙13 | | 13 | |
prawdopodobieństwo nigdy nie szło mi za dobrze, więc dobrze poćwiczyć
4 kwi 15:07
ite: foxi dziękuję!
4 kwi 15:21