1 | 1 | |||
Oblicz najmniejsza wartość funkcji f(x)= | + | |||
sin2x | cos2x |
4 | ||
f(x) = | ||
sin2(2x) |
1 | 1 | 1 | 1 | 2 | ||||||
+ | ≥ 2√ | • | = | = | ||||||
sin2x | cos2x | sin2x | cos2x | |sinxcosx| |
4 | 4 | |||
= | = | |||
|2sinxcosx| | |sin2x| |
π | ||
Największa wartość mianownika jest osiągana np. dla x = | i jest równa 1, zatem | |
4 |
4 | ||
najmniejszą wartością badanej sumy jest | = 4. | |
1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |