Przecinajace sie okregi
6latek:

Punkty O i S sa srodkami przecinajacych sie okregow o rownych promieniach
Znajdz miare kąta α
Czesc z kąta α napewno bedzie miala miare 50
o
Pozostaje obliczyc druga czesc
4 kwi 10:27
6latek: To znaczy kąt BAO ma miare 50o
OS jest tez dwusieczna kąta AOB
4 kwi 10:31
wredulus_pospolitus:
| | 80 | |
Ile wynosi β jeżeli α = |
| = 40  |
| | 2 | |
4 kwi 10:32
6latek: Wyjdzie 100o ale w odpowiedzi mam 120o
4 kwi 10:34
wredulus_pospolitus:
To jest źle w odpowiedziach ... skoro okręgi mają równe promienie to mamy tam przystające
trójkąty równoramienne.
4 kwi 10:36
6latek: Dobrze . Pomysle nad tym jak wroce od lekarza . Mam na 12 wizyte
4 kwi 10:42
6latek:

Przepraszam ale spier.......em rysunek

Ma byc taki
4 kwi 15:08
ite: Nie doczytałam, co stało się z rysunkiem. Ale wiem, że można zastosować tw. o kątach wpisanym i
środkowym opartych na tych samych łukach (niekoniecznie w tym samym okręgu).
4 kwi 15:27
6latek: Mial byc taki rysunek jak teraz
Jak mam zastosowac to twierdzenie ?
4 kwi 15:45
ite:
Okręgi mają te same promienie, wiec punkty A i B wyznaczają na nich takie same łuki. <AOB to
kąt środkowy.
Jaka jest miara kąta wyznaczonego przez czerwoną cięciwę biegnącą z pkt A i drugą cięciwę z
końca tej pierwszej końca do pkt B?
4 kwi 15:55
6latek: Juz wiem
∡ASB=80
o
kat wpisany oparty na luku AB= 40
o
wiec α= 180
o−40
o−20
o= 120
o
Sliczne dzieki
4 kwi 16:20