kąty w okregu
6latek:

Przerabiam teraz kąty w okregu
Oblicz miary kąta α (punkt O jest srodkiem okregu −nie jest na kazdym rysunku gdzie nie ma
porzeby )
Dwa zadanka zrobilem zostaly dwa
4 kwi 09:20
6latek: Dobrze 1 juz mam (bedzie 34o )
4 kwi 09:26
Bleee:
Lewy: α = 90 − 56 (patrz jaki kat jest na tym samym łuku co 56
4 kwi 09:27
Bleee:
Prawy... α przy środku okręgu jest?
4 kwi 09:28
6latek: Dzien dobry
Blee 
Teraz ten drugi . Jest mi troche ciezko gdy sa dwa lub wiecej kątow opartych na tym samym luku
4 kwi 09:30
6latek: Tak przy srodku okregu czyli bedzie srodkowy
4 kwi 09:31
wredulus_pospolitus:
No to wtedy masz równania:
α + β + 30 = 180 (dolny trójkąt)
| α | |
| + β + 50 = 180 (górny trójkąt <−−− na tym samym łuku masz kąty) |
| 2 | |
więc α = 40
4 kwi 09:35
wredulus_pospolitus:
I witaj 'małolat'
4 kwi 09:36
6latek: Zastananwialem sie czemu 0,5 α ale juz widze dlaczego dziekuje Ci
4 kwi 09:47