Rozwiąż nierówność
genewra: Rozwiąż nierówność 17x(14x−9) ≥ 13(9−14x)
| | 13 | | 306 | |
x1 wychodzi mi |
| , a x2 = |
| |
| | 17 | | 476 | |
Zawsze miałam problem ze skracaniem, nie potrafię tak od razu znaleźć liczby, przez którą można
by maksymalnie skrócić
2 kwi 22:34
ICSP: 17x(14x −9) + 13(14x − 9) ≥ 0
(14x − 9)(17x + 13) ≥ 0
2 kwi 22:36
2 kwi 22:37
ICSP: Jak każdy przykład robisz "brutalna siłą" to potem Ci właśnie takie dziwne ułamki wychodzą.
2 kwi 22:39
genewra: ICSP, mogę sobie tak po prostu pominąć te liczby przed nawiasami?
2 kwi 22:40
a7: widzimy, że w drugim ułamku i licznik jest parzysty i mianownik
potem metodą prób i błędów (cech podzielności)
widzimy że dalej nie da się ani przez 2 ani 3 ani 4 ani 5
próbujemy liczby pierwsze 7 11 13 17
da się przez 17 wychodzi x2=914
(jest to metoda "na piechotę")
2 kwi 22:41
ABC:
on nie pomijał tylko wyciągał nawias przed nawias
2 kwi 22:41
genewra: No to ja się pogubiłam
2 kwi 22:42
genewra: A chyba już wiem o co chodzi, te liczby sprzed nawiasów trzeba wziąć w nawias
2 kwi 22:44
ABC:
przenosisz 13(9−14x) na drugą stronę
wykorzystujesz fakt że −(9−14x)=(14x−9)
wyciągasz (14x−9) przed nawias
2 kwi 22:46
ICSP: ba + ca = a(b + c)
W ten sam sposób przecież rozkładasz wielomiany wyższych stopni :
x3 − 2x2 + 4x − 8 = 0
x2(x − 2) + 4(x − 2) = 0
(x − 2)(x2 + 4) = 0
x = 2 , x = 2i , x = −2i
2 kwi 22:46
genewra: To jak przenoszę, to przed 13 nie powinno być minusa?
2 kwi 22:47
ICSP: Minus jest już wrzucony do drugiego nawiasu.
Aby wyciągać przed nawias potrzebuję dwóch identycznych wyrażeń.
W tym wypadku takim wyrażeniem jest 14x − 9
2 kwi 22:48
ABC:
mój wpis 22:46 druga linijka opis jak pozbyć się minusa
2 kwi 22:49
genewra: Dobra, mniej więcej ogarnęłam, dziękuję
2 kwi 22:53