zbór wartosci funkcji f
TłumokMatematyczny: Funkcja f(x)=x
2+bx+c jest malejaca w przedziale (−
∞,4>, a rosnąca w przedziale <4,
∞).
| | 1 | |
Wierzcholek paraboli, która jest wykresem funkcji f, nalezy do prostej y= |
| x − 1. |
| | 2 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
I teraz tak. To zadanie było robione na lekcji ale przeglądając teraz zeszyt do sprawdzianu
| | 1 | |
nie rozumiem pewnej rzeczy. Mianowicie czemu q= |
| *4−1=1  |
| | 2 | |
| | 1 | |
ta |
| jest 'pewnie' ze wzoru funkcji, 4 z przedziału, a 1 też ze wzoru funkcji, ale czemu |
| | 2 | |
akurat zostało to tak pomnożone? to jakiś wzór jest?
(nazwa użytkownika zobowiązuje)