funkcja kwadratowa
Nerwicaodnauki: W prostokątnym układzie współrzędnych wyznacz zbiór tych wszystkich punktów
o współrzędnych ( m, n) takich, że funkcja o wzorze f(x) = x2−2mx−n+1 ma dwa
różne miejsca zerowe należące do przedziału (−1,1).
zadanie jest juz na forum, jednak zostaje przy 2 niewiadomych i nie wiem co dalej... a czy
warunek xw ∊ (−1.1) jest konieczny? nigdy w szkole sie z takim nie spotkalem
2 kwi 20:25
wredulus_pospolitus:
Warunki:
0) Δ > 0 (aby były dwa miejsca zerowe)
1) f(−1) > 0 ( to oznacza, że oba miejsca zerowe będą 'na lewo' albo 'na prawo' do x = −1)
2) f(1) > 0 ( to oznacza, że oba miejsca zerowe będą 'na lewo' albo 'na prawo' do x = 1)
3) xw ∊ (−1;1) ( a to nam gwarantuje <w połączeniu z poprzednimi>, że oba miejsca będą w
przedziale (−1;1) )
2 kwi 21:24
wredulus_pospolitus:
Nie patrzyłem na tamto rozwiązanie, więc nie wiem czy zrobili takie same warunki
2 kwi 21:24
wredulus_pospolitus:
mam nadzieję, że teraz rozumiesz dlaczego warunek co do xw jest istotny
2 kwi 21:27
Nerwicaodnauki: dobra no to wiedzialem wlasnie

, ale zostaje z dwoma neiwiadomymi i nie wiem co dalej
2 kwi 22:00
Mila:

f(x) = x
2−2mx−n+1
1) Δ>0⋀ x
1,x
2,x
w∊(−1,1)
Δ=4m
2−4*(−n+1)⇔ (*) m
2+n−1>0⇔n>−m
2+1 wykres
f(m)=−m2+1 punkty nad parabolą
2) i
−1<m<1
i
f(−1) >0 i f(1)>0⇔1+2m−n+1>0 i 1−2m−n+1>0
⇔
n<2m+2 i
n<−2m+2 punkty poniżej tych prostych , nad parabolą i tylko dla m∊(−1,1)
2 kwi 23:02
Mila:
3 kwi 19:06