Proszę o pomoc przy kawałku zadania
Karolciaa: Proszę o pomoc przy kawałku zadania
funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalną jej resztę z dzielenia przez 3 powiększoną
o 1
f(x)=
funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalną jej resztę z dzielenia przez 4 pomniejszoną
o 4
f(x)=
2 kwi 20:02
Adamm:
a)
f(x) = x−3[x/3]+1
b)
f(x) = x−4[x/4]−4
2 kwi 20:19
a7:
x 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ..................
f(x) 1 2 3 1 2 3 1 2 3 1 2 3 1
x 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ...........
f(x) −4 −3 −2 −1 −4 −3 −2 −1 −4 −3 −2 −1 −4
2 kwi 20:22
Eta:
Dopisek do zapisu
Adamm
| | x | |
gdzie [ |
| ] −− część całkowita |
| | 3 | |
2 kwi 20:26
Karolciaa: dziękuję
2 kwi 20:26