Pierwiastki wielomianu
Mat: Pierwiastki wielomianu W(x)=x
4+ax
3+bx
2+cx+d tworzą czterowyrazowy ciąg arytmetyczny o sumie
| | −23 | |
wyrazów równej zero. Wiadomo ponadto, że W(√3) = |
| . Oblicz współczynniki a, b, c i |
| | 9 | |
d . Rozważ wszystkie możliwe przypadki.
W(x)= (x−(p−r))(x−p)(x−(p+r))(x−(p+2r))
p−r+p+p+r+p+2r=0
4p+2r=0
r=−2p
W(x)=(x−3p)(x−p)(x+p)(x+3p)=x
4−10p
2x
2+9p
4
a=0 i c =0
| | −23 | |
W(√3)= 9−30p2+9p4 = |
| |
| | 9 | |
Gdzie tu jest błąd? Delta wychodzi nierówna, a odpowiedzi to ułamki o liczbach całkowitych w
mianowniku i liczniku.
2 kwi 19:20
Mat: a i c wyszły dobrze
2 kwi 19:21
PW: x
1+x
2+x
3+x
4=0
x
1+x
1+r+x
1+2r+x
1+3r=0
4x
1+6r=0
Pierwiastkami wielomianu W są więc liczby:
| | 1 | | 1 | |
x1, |
| x1, − |
| x1, −x1. |
| | 3 | | 3 | |
| | x1 | | x1 | |
W(x) = (x−x1)(x− |
| )(x+ |
| )(x+x1) |
| | 3 | | 3 | |
| | x21 | |
(1) W(x) = (x2−x21)(x2− |
| ) |
| | 9 | |
| | 23 | | x21 | |
− |
| = W(√3) = (3−x21)(3− |
| ) |
| | 9 | | 9 | |
−23 = (3−x
21)(27−x
21)
Dla krótkości zapisu podstawmy x
12=z
−23=(3−z)(27−z)
−23=81−3z−27z+z
2
z
2−30z+104=0
Δ=900−416=484;
√Δ=22
| | 30−22 | | 30+22 | |
z= |
| =4 lub z= |
| =26 |
| | 2 | | 2 | |
Mamy więc 2 możliwości:
x
21=4 lub x
21=26
Podstawienie tego do (1) i wymnożenie daje odpowiedzi
2 kwi 20:53
PW: Milu, nie widziałem Twojego rozwiązania, mam nadzieję że otrzymam to samo.
2 kwi 20:58
2 kwi 21:04
Mila:
Dobry wieczór
PW 
Wychodzi to samo i bardzo mi się podoba Twoje rozwiązanie.
U mnie kłopotliwe są te ułamki do pisania.
Próbowałam inaczej, ale też były ułamki.
2 kwi 21:07
ICSP: w(x) = (x − 3r)(x−r)(x+r)(x + 3r) = x
4 − 10x
2r
2 + 9r
4
| | 23 | |
W(√3) = 9 − 30r2 + 9r4 = − |
| |
| | 9 | |
u = r
2
Wystarczy podstawić r
2 do wielomianu i odczytać wartości.
2 kwi 21:11
Mat: Dziękuję
2 kwi 21:15