Współrzędne wierzchołka paraboli
TłumokMatematyczny: Treść zadania: Zbiorem wartości trójmianu kwadratowego jest przedział (−
∞,8>, a pierwiastkami
są
liczby: −3 i 5. Wyznacz wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej wykresem tego trojmianu i
zapisz
trojmian w postaci kanonicznej.
I teraz tak... robiliśmy to zadanie z klasą na lekcji i wynik wyszedł dobry, ale nie
pamiętam/nie rozumiem
| | 5−3 | |
dlaczego q=8 i dlaczego p = |
| = 1 |
| | 2 | |
domyslam sie ze te q wzielo sie z punktu granicznego, a to p z tych pierwiastków. Ale jak...
ABC:
wierzchołek paraboli jest symetrycznie położony pomiędzy miejscami zerowymi
jego odcięta jest więc ich średnią arytmetyczną
a rzędna na podstawie zbioru wartości