Stereometria
Xvartis: Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie 16 i ramionach 17. Oblicz:
− Pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu danego trójkąta wokół ramienia.
Prosiłbym o narysowanie tej bryły bo nie potrafię jej sobie wyobrazić...
2 kwi 17:52
wredulus_pospolitus:
| | 16 | |
Figura to dwa połączone stożki o wysokości H = |
| i r = htrójkąta |
| | 2 | |
2 kwi 18:00
wredulus_pospolitus:

ach nie ... wokół ramienia obracasz

x+y = 17 (wyznaczasz je z tw. Pitagorasa po wcześniejszym wyznaczeniu h)
2 kwi 18:02
Xvartis: Dzięki
2 kwi 18:12
Xvartis: Trochę nie rozumiem w jaki sposób mam obliczyć h.
2 kwi 18:18