matematykaszkolna.pl
opis xavi: y'−y=1 dy/dx−y=1 dy/dx=1+y dx(1+y)=dy dx=dy/(1+y) /∫ x+C=ln(1+y) ex+C=1+y ex+C−1=y Czemu to jest źle ?
2 kwi 17:42
ABC: a czemu uważasz że jest źle? tak zrobiłeś na kole i nie zaliczył ci?
2 kwi 17:48
xavi: Mój błąd, liczyłem za drugim razem domnażając przez u=e∫−xdx i tam gdzieś po drodze popełniłem błąd i nie wyszło, poprawiłem i się wszystko zgadza emotka
2 kwi 17:52
ABC: a jaki masz ostateczny wynik ?
2 kwi 17:55
xavi: c.d 1+y=ex+C y=ex+C−1 y=eC*ex−1 I albo zostawić tak jak jest lub eC potraktować ogólnie jaką stałą i zostawić: y=Cex−1
2 kwi 17:57
ABC: to ja widzę taki problem że eC>0 i nie uzyskasz funkcji y=−1 czy też y=−ex−1 które są rozwiązaniami tego równania
2 kwi 18:00
xavi: Czyli lepiej zostawić to w poprzedniej postaci tak ?
2 kwi 18:03
ABC: ja bym to robił z CORN=CORJ+CSRN , miałeś to?
2 kwi 18:04
xavi: Tak, wiem o co chodzi. Wiem w jaki sposób to zrobić. Bezpieczniej będzie właśnie w taki sposób żeby nie zgubić niektórych rozwiązań ?
2 kwi 18:06
ABC: tak myślę , bierzesz CSRN funkcja stała równa −1 a jednorodne y'=y to w wielu książkach masz zrobione że ogólne rozwiązanie to Cex , C∊R i bierzesz sumę i nic nie zgubisz tym twoim sposobem też można ale trzeba myśleć nad każdym równoważnym przejściem emotka
2 kwi 18:10
xavi: Dziękuję emotka
2 kwi 18:10
jc: Chcesz wiedzieć, gdzie gubisz rozwiązania? Na początku dzielisz przez y+1, ale y=−1 jest rozwiązaniem.
 dy 

= ln|y+1| + C, moduł daje dwa rozwiązania.
 1+y 
Na pewno łatwiej tak, jak pisze ABC.
2 kwi 18:50