opis
xavi: y'−y=1
dy/dx−y=1
dy/dx=1+y
dx(1+y)=dy
dx=dy/(1+y) /∫
x+C=ln(1+y)
ex+C=1+y
ex+C−1=y
Czemu to jest źle ?
2 kwi 17:42
ABC:
a czemu uważasz że jest źle? tak zrobiłeś na kole i nie zaliczył ci?
2 kwi 17:48
xavi: Mój błąd, liczyłem za drugim razem domnażając przez u=e
∫−xdx i tam gdzieś po drodze
popełniłem błąd i nie wyszło, poprawiłem i się wszystko zgadza
2 kwi 17:52
ABC:
a jaki masz ostateczny wynik ?
2 kwi 17:55
xavi: c.d
1+y=ex+C
y=ex+C−1
y=eC*ex−1
I albo zostawić tak jak jest lub eC potraktować ogólnie jaką stałą i zostawić:
y=Cex−1
2 kwi 17:57
ABC:
to ja widzę taki problem że eC>0 i nie uzyskasz funkcji y=−1 czy też y=−ex−1 które są
rozwiązaniami tego równania
2 kwi 18:00
xavi: Czyli lepiej zostawić to w poprzedniej postaci tak ?
2 kwi 18:03
ABC:
ja bym to robił z CORN=CORJ+CSRN , miałeś to?
2 kwi 18:04
xavi: Tak, wiem o co chodzi. Wiem w jaki sposób to zrobić. Bezpieczniej będzie właśnie w taki sposób
żeby nie zgubić niektórych rozwiązań ?
2 kwi 18:06
ABC:
tak myślę , bierzesz CSRN funkcja stała równa −1
a jednorodne y'=y to w wielu książkach masz zrobione że ogólne rozwiązanie to
Ce
x , C∊R
i bierzesz sumę i nic nie zgubisz
tym twoim sposobem też można ale trzeba myśleć nad każdym równoważnym przejściem
2 kwi 18:10
xavi: Dziękuję
2 kwi 18:10
jc: Chcesz wiedzieć, gdzie gubisz rozwiązania?
Na początku dzielisz przez y+1, ale y=−1 jest rozwiązaniem.
| | dy | |
∫ |
| = ln|y+1| + C, moduł daje dwa rozwiązania. |
| | 1+y | |
Na pewno łatwiej tak, jak pisze ABC.
2 kwi 18:50