Oblicz a1
Artur: Dane: S6=496 a6=31
Oblicz a1,r oraz wzór ogólny
2 kwi 17:07
Artur: Chodzi o ciąg arytmetyczny oczywiście
2 kwi 17:08
ABC:
masz problem koncepcyjny czy rachunkowy?
2 kwi 17:09
wredulus_pospolitus:
| | a1 + a6 | |
S6 = |
| *6 = 496 −> a 1 =  |
| | 2 | |
a
6 = a
1 + 5r −> r =
2 kwi 17:10
Artur: Znam te wzory wyżej wymienione, jednak wychodzą mi jakieś dziwne liczby
2 kwi 17:11
Jerzy:
A co jest dziwna liczba ?
2 kwi 17:12
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia... sprawdzimy je
2 kwi 17:13
Artur: Jest ktoś w stanie to rozwiązać?
2 kwi 17:13
ABC:
ja jestem w stanie ale nie chce mi się leniuchowi pomagać
2 kwi 17:15
Jerzy:
Pokaż swoje,bo może masz dobrze.
2 kwi 17:15
Artur: No to skracam 2 z 6 wychodzi a1+31=496
a1+31 x 3 =496 a1=496−93 =403
Coś takiego wychodzi, ale nie może tak być przecież
2 kwi 17:18
ABC:
słyszałeś o rozdzielności mnożenia względem dodawania?
2 kwi 17:21
Artur: nie
2 kwi 17:23
wredulus_pospolitus:
bzduuura

3(a
1 + 31) = 496
2 kwi 17:23
Artur: czyli 3a=496−93=403
a=134,3?
2 kwi 17:26
ABC:
i już masz obcięte na maturze za takie coś
| | 403 | | 1 | |
pisz |
| albo 134 |
| albo 134,(3) |
| | 3 | | 3 | |
2 kwi 17:30