Trygonometria
Weronika: 1.rozwiąż równanie cos(2πx)+12x2=2x−3
Wiem że trzeba rozbić to na 2 funkcję i narysować
2 kwi 16:59
ABC:
z jakiego poziomu to zadanie tak z ciekawości?
2 kwi 17:06
Weronika: 2 liceum rozszerzenie
2 kwi 17:09
wredulus_pospolitus:
tak naprawdę wystarczy narysować jedną z nich:
I zauważyć jaką maksymalnie wartość przyjmuje ta funkcja
wtedy zauważyć jaką minimalną wartość może przyjąć funkcja g(x) = cos(2π/x)
sprawdzić jeden punkt i wyciągnąć odpowiednie wnioski
2 kwi 17:09
Weronika: A jaką minimalna wartość przyjmuje g(x)?
2 kwi 17:11
Jerzy:
A jaki jest zbiór wartości funkcji cosinus ?
2 kwi 17:13
ABC:
f(x) to parabola płacząca która dla x=2 ma w wierzchołku maksimum równe −1
zbiór wartości cosinusa to <−1,1>
cos π=−1
wnioski z tego wszystkiego?
2 kwi 17:13
wredulus_pospolitus:
to jest zadanie typu:
"zadanie ma Ciebie przestraszyć, ale rozwiązuje się je bardzo szybko i przyjemnie"
2 kwi 17:15
Weronika: Czyli x=2, nie wiem czy to takie przyjemne 😂
2 kwi 17:24
ABC:
a siłą cię wrzucili do rozszerzenia z matmy?
2 kwi 17:26
Weronika: Nie, ale trygonometria to nie jest moja mocna strona
2 kwi 17:28
ABC:
pociesz się że to raczej nietypowe zadanie zwłaszcza dla dzisiejszych uczniów
2 kwi 17:32