Oblicz wartość wyrażenia , jeśli sin
LuQyx: Oblicz wartość wyrażenia , jeśli sin(a) +cos (a) = 1,4 i a jest kątem prostym
a) sin2a − cos2a
b) sin4a+cos4a
2 kwi 16:31
Jerzy:
A łyżka na to: „ niemożliwe”
2 kwi 16:32
ABC:
takie rzeczy tylko w Erze
2 kwi 16:35
LuQyx: znaczy kątem ostrym
2 kwi 16:36
ABC:
to jest zabawa wzorami typu
sin x +cos x =m
(sin x+ cos x)
2= m
2 ale z drugiej strony to jest 1+2sin x cos x
stąd 2 sinx cos x=m
2−1 , 4 sin
2x cos
2x =(m
2−1)
2
| | 1 | |
teraz sin4x+cos4x= (sin2x+cos2x)2 −2sin2xcos2x =1 − |
| (m2−1)2 |
| | 2 | |
2 kwi 16:43