predkosci
Nerwicaodnauki: Jurek szedł z miejscowości A do B z prędkością 4,5 km/h. po upływie 1h i 20min od jego wyjścia
wyjechał z A samochód, poruszjący się w kierunku B z prędkością 45 km/h. Gdy dogonił Jurka,
zabrał go, dzięki czemu chłopiec znalazł się w B o 2h i 16min wcześniej niż, gdyby całą drogę
szedł ze stałą prędkością. Oblicz odległość od A do B.
Uwaga: W rozwiązaniu pomijamy czas wsiadania Jurka do samochodu.
2 kwi 16:06
wredulus_pospolitus:

w ciągu 1h20min (czyli 80min) Jurek przeszedł x kilometrów
X = 4.5*1.2 = 5,4 km
wtedy wyrusza samochód, który jedzie 10−cio krotnie szybciej niż Jurek idzie.
Po jakim więc czasie samochód dogoni Jurka?
2 kwi 16:23
wredulus_pospolitus:
tfu tfu tfu
| | 4 | |
X = 4.5* |
| = 6 km  |
| | 3 | |
Jurek przejdzie:
d
y = 4.5*t
y
W tym czasie samochód przejedzie:
d
x+y = 6 + d
y = 45*t
y
podstawiamy:
6 +
4.5ty = 45*t
y
| | 12 | |
6 = 40.5ty −> ty = |
| h < 9 minut (przyjmijmy 9 minut) |
| | 81 | |
Pozostałą drogę podążał 10−cio krotnie szybciej niż pieszo. Skoro oszczędził dzięki temu 2h i
16 min (czyli 136 min) to ile czasu by szedł tamten dystans?
2 kwi 16:30