kongruencja
kongruencja: Znajdź liczbę całkowitą x przystającą do 2 modulo 5 oraz jednocześnie przystającą do 3 modulo 7
2 kwi 15:31
wredulus_pospolitus:
x = 5n + 2
x = 7m + 3
z jakiego twierdzenia skorzystasz tutaj
2 kwi 15:41
aa: Chińskiego o resztach?
x=5a+2=5(7b+3)=35b+15
5a+2 przystaje do 3 (mod 7)
czyli
a przystaje do 3 (mod 7)
czyli a=7b+3
czyli odp to 35b+15

?
2 kwi 15:45
wredulus_pospolitus:
co za głupota
chociaż byś sprawdził/−a otrzymany wynik, przecież x = 35b + 15 będzie podzielne (zawsze) przez
5 ... więc niby jak może dawać resztę 2
2 kwi 16:03
aa: to Pani/Panie madry, jak to zrobic?
2 kwi 16:13
wredulus_pospolitus:
prawidłowo skorzystaj z chińskiego twierdzenia o resztach
2 kwi 16:16
ABC:
równanie diofantyczne
x=5p+2
x=7q+3
5p+2=7q+3
5p−7q=1
zgadujemy rozwiązanie szczególne p=3 q=2
wszystkie rozwiązania mają postać
p=3+7t q=2+5t
x=7(2+5t)+3=14+35t+3=35t+17 t całkowite
2 kwi 16:17