ppp
nkp: Funkcja f(x) = a2x−a gdy x∊(−∞;5)
oraz 10ax−46 gdy x∊<5,+∞)
jest ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych, jeżeli a jest równe?
Dlaczego nie wystarczy tutaj policzyć granic lewostronnej i prawostronnej i je do siebie
przyrównać?
(robiłam już tak i wychodzi błędna odpowiedź)
2 kwi 13:50
ICSP: Wystarczy.
2 kwi 13:55
nkp: W takim razie mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu tego, skoro metoda jest dobra?
2 kwi 13:57
Jerzy:
5a2 − a = 50a − 46 i teraz oblicz a
2 kwi 14:01
PW: Dlaczego granica prawostronna? Dla x0 = 5 funkcja ma wartość:
f(5) = 10a•5 − 46 = 50a − 46
i jest ciągła na przedziale <5,∞).
Aby f była ciągła w punkcie x0, musi być
lim(a2x−a) = 50a − 46
x→5−
2 kwi 14:03
nkp: Ok, dziękuję bardzo
2 kwi 14:07
Leszek: lim ( a2x − a) = 5a2 − a , dla x→ 5 −
lim ( 10ax−46) = 50a−46, dla x→ 5+
Czyli 5a2 −51a +46 = 0
Δ = 1681 , √Δ = 41 , a = ...........
2 kwi 14:08