matematykaszkolna.pl
Hsjsj TheDanceoofEternity: Punkty ABCD nie Leżą w jednej płaszczyźnie. Odcinek c d jest prostopadły do odcinka ac i do odcinka bc .Punkt e jest środkiem odcinka ab . Wykaż że jeśli ed jest prostopadłe do ab to trójkąt ABC jest równoramienny
2 kwi 09:54
wredulus_pospolitus: zacznijmy od początku "Punkty ABCD nie Leżą w jednej płaszczyźnie." <−−− co to niby ma oznaczać Wyjaśnij mi własnymi słowami.
2 kwi 10:28
6latek: Witaj emotka Jak to czytalem to tez mnie to zastanowilo .czy na kilku plaszczyznach ? Tak sobie pomyslalem ze to moze chodzi o to ze nie sa wspolliniowe ?
2 kwi 10:36
wredulus_pospolitus: 6−latek ... ja wiem co to oznacza, sprawdzam tylko czy autor tematu w ogóle rozumie co oznacza taki zapis i co on ze sobą niesie.
2 kwi 10:42
ABC: autor tematu raz pisze małe litery a raz duże czyli nic nie czai emotka
2 kwi 10:47
wredulus_pospolitus: Ja spokojnie poczekam, aż odpowie na pytanie. Jeżeli z odpowiedzi zobaczę, że przynajmniej rozumie co oznacza, że punkty A,B,C,D nie leżą na jednej płaszczyźnie to pokażę mu ten dowód (bo trudny nie jest). No chyba że przyjdzie Mila bądź Eta i mnie wyręczą emotka
2 kwi 10:50
ABC: niestety Mila ma za dobre serce, obawiam się że rozwiąże
2 kwi 11:07
6latek: ABC emotka Ale nie tak szybko . Mila jest popoludniu
2 kwi 11:08
promując_geogebrę: 6latku narysuj w Geogebrze 3D (przestrzennie) cztery punkty na różne sposoby: współliniowe, położone na dwóch prostych równoległych, skośnych. Zobaczysz odpowiedź na swoje pytania z 10:36.
2 kwi 11:39
PW: promując..., tu idzie o matematykę, a nie o umiejętność obsługiwania jakiegoś programu komputerowego. Rozczulają mnie piszący "to jest dobre rozwiązanie, bo sprawdziłem w Wolfram Alpha". To też jest jakaś umiejętność (opanowanie języka zapytań i przełożenie problermu na ten język). Podobno tu i ówdzie gdzieniegdzie od czasu do czasu starcza na zaliczenie. Widziałem coś takiego − student nie wiedział za bardzo jakiego zjawiska dotyczy wzór, co oznaczają poszczególne symbole w nim występujące ani jakie są fizyczne ograniczenia, ale wpisał polecenie i komputer coś policzył. Czy to już jest inżynier?
2 kwi 14:21