prawdopodobieństwo
juliusz: Ze zbioru wszystkich naturalnych liczb czterocyfrowych, w zapisie których nie występuje cyfra
0, wylosowano jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że liczba ta ma dokładnie
trzy jednakowe cyfry? Wynik zapisz w postaci nieskracalnego ułamka zwykłego.
Czy jest ktoś w stanie pomóc?
1 kwi 23:26
a7: Ω=9*9*9*9=9
4
A={1111, 2222, 3333, 4444, 5555, 6666, 7777, 8888, 9999}
1 kwi 23:46
a7: źle
1 kwi 23:49
a7:
| | 4*9*9−9 | | 35 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 94 | | 729 | |
1 kwi 23:54
Satan: Liczby konstruujemy w ten sposób, że wybieramy 3 miejsca z 4 dla jednej z 9 cyfr, a na
pozostałe miejsce wybieramy jedną z ośmiu cyfr.
1 kwi 23:56
Eta:
1 kwi 23:58