funkcja wymierna
czarek12: | | x3 + x2 + ax − 24 | |
funkcja f(x) = |
| ma miejsce zerowe równe −2. Wyznacz pozostałe |
| | 2x+6 | |
miejsca zerowe funkcji oraz zbiór argumentów, dla których funckaj przyjmuje wartości
niedodatnie.
Podstawiam −2 pod funkcje, wychodzi mi że a = −14, Dalej schemat Hornera?
1 kwi 22:47
iteRacj@: albo grupowanie
1 kwi 22:56
ABC:
można i Hornerem , pozostałe pierwiastki licznika to −3 oraz 4, ale −3 nie należy do dziedziny
1 kwi 22:56
czarek12: Wychodzi mi iż jego miejsca zerowe to:
x1=4
x2=−32
x3=−2
Zgadza się?
1 kwi 22:57
czarek12: O, widzę iż byłem wolniejszy − ale czy mianownik ma wpływ na krotność?
1 kwi 22:58
Eta:
założenie
x≠ −3
1 kwi 22:59
ABC:
mianownik nie jest określony dla x=−3 , więc ta funkcja wymierna ma tylko dwa miejsca zerowe
1 kwi 23:00
czarek12: Okej, a rysunkiem będzie parabola, a przedziałem x ∊ <−2, 4>, tak?
1 kwi 23:03
ABC:
niezupełnie, może ci Eta wytłumaczy ja idę spać
1 kwi 23:05