wbw
a47: https://matematykaszkolna.pl/strona/1111.html
czy z pierwszej linijki nie można zrobic IxI=4+y i podniesc stronami do kwadratu? a potem x z
drugiej linijki podstawić do tej pierwszej. Próbowałem tak i mi nie wyszło, why?
1 kwi 22:11
jc: Eliminujesz y, znajdujesz x, a potem y.
x + 2|x| = 15
x=5 lub x=−15
y=1 lub y=11 odpowiednio
1 kwi 22:18
a47: a z podniesieniem do kwadratu dlaczego nie działa?
1 kwi 22:45
jc: Sprawdziłeś, że nie działa? Pamiętaj tylko, że w przypadku implikacji musisz na koniec
sprawdzić, co na prawdę jest rozwiązaniem (analiza starożytnych).
1 kwi 22:49