Trojkat prostokatny
6latek:

W trojkacie jeden kat jest prosty jeden rowny α
Oblicz kąt miedzy wysokoscia a srodkowa wychodzaca z wierzcholka kąta prostego w tym
trojkacie
Kat ABD=kątowi ACB= kątowi EBC= 90
o−α
Kąt DBE= 90−[(90−α)−(90−α)]=90−2α
Teraz nie wiadomo dlaczego to zadanie w dziale katy srodkowe i wpisane ?
1 kwi 21:44
janek191:
AC można potraktować jako średnicę okręgu, a kąt ∡ ABC jako kąt wpisany oparty na średnicy
tego okręgu. Kąt środkowy ma 180o.
E − środek okręgu
1 kwi 21:49
6latek: Dobry wieczor
1 kwi 21:50
janek191:
Witaj
1 kwi 21:51