Pomocy. Funkcja liniowa
Karolciaa: Dziedziną funkcji f jest zbiór D naszkicuj wykres funkcji f a następnie wykres funkcji
g(x)=−f(x).
Podaj wzór funkcji g oraz zbiory wartości funkcji f i g.
a) f(x)= x−2, D=<−2,1>
b) f(x)= −12 x+1 D=<−2,4>
1 kwi 21:17
janek191:
a) f(x) = x − 2 D = < − 2 , 1 > ZWf = < −4 , − 1>
więc
g(x) = − f(x) = − ( x − 2) = − x + 2
ZWg = < 4, 1 >
1 kwi 21:22
Karolciaa: Jak się wyznacza ten wzór? wytłumaczy ktoś?
1 kwi 21:24
janek191:
1 kwi 21:29
janek191:
Masz napisane w II wierszu od dołu.
1 kwi 21:30
Karolciaa: skąd się bierze te +2
1 kwi 21:31
Karolciaa: już rozumiem
1 kwi 21:33
janek191:

b) f(x) = −0,5 x + 1 D = < − 2, 4 > ⇒ ZWf = < − 1, 2 >
bo f( − 2) = 2 i f( 4 ) = − 1
g(x) = − f(x) = − ( − 0,5 x + 1) = 0,5 x − 1
g(−2) = − 2 i g( 4) = 1
więc
ZWg = < − 2, 1>
1 kwi 21:41