rownanie
Guest : Dana jest funkcja f(x) = x3 − 6x2 +11x – 6. Rozwiąż równanie f(x) – f'(x) = 0.
Mógłby ktoś spróbować rozwiązać to równanie? obliczyłem pochodną podstawiłem i próbuje
wymiernymi znaleźć rozwiązanie ale żaden nie wychodzi.
1 kwi 21:12
Bleee:
To pokaż swoje obliczenia.
1 kwi 21:30
1 kwi 21:30
Guest : Taka sama wyszła
1 kwi 21:31
ABC:
ten wielomian nie ma pierwiastków wielokrotnych
to jest zdaje się (x−1)(x−2)(x−3)
1 kwi 21:32
Mila:
f'(x)=3x2−12x+11
x3 − 6x2 +11x – 6−(3x2−12x+11)=0
x3−6x2+11x−6−3x2+12x−11=0
x3−9x2+23x−17=0
w(±1)=1−9+23−17≠0
równanie nie ma pierwiastków wymiernych.
Dobrze przepisałeś wzór funkcji?
1 kwi 21:32
Guest : Dlatego myślałem, że gdzieś mam błąd bo nic nie wychodziło
1 kwi 21:32
Guest : Treść zgadza się
1 kwi 21:33
iteRacj@: może na prima aprilis zagmatwane przykłady zadają...
1 kwi 21:37
ABC:
to równanie można przekształcić do postaci
(x−1)(x−3)
2=2(x−2)
2
tak wygląda że jakimś sprytnym mykiem coś by zrobił ale spać mi się chce nie będę kombinował
1 kwi 21:53
iteRacj@:
Może ktoś z nocnej zmiany zwięzłym sposobem łatwo dostępnym dla uczniów szkół średnich wyznaczy
rozwiązania.
1 kwi 22:03
ABC:
Mariusz może wyznaczy, ale zwięzłe to nie będzie
1 kwi 22:06
2 kwi 08:35
Mariusz:
@ABC
Z tego co podejrzałem u Wolframa wynik będzie wyrażony funkcją trygonometryczną
i do niej odwrotną
Wiedząc czy miał zespolone można wybrać odpowiedni sposób rozwiązywania
2 kwi 08:45
ABC:
ja próbuję sobie przypomnieć czy dla równań typu f(x)−f'(x)=0 nie ma specyficznych metod
2 kwi 08:53
Mariusz:
@ABC
Rozdzielanie zmiennych ?
2 kwi 10:50