Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki takie że...
jaπr: Dla jakich wartości parametru m równanie x2−(m+1)x−3−m=0 ma dwa różne pierwiastki takie, że
suma ich kwadratów jest najmniejsza?
Po przekształceniu i podstawieniu pod wzory Viete'a wychodzi mi: m2+4m+7
I tutaj pojawia się pytanie: do którego p to przyrównać? Z x2−(m+1)x−3−m czy z m2+4m+7?
1 kwi 20:37
wredulus_pospolitus:
'do którego p' <−−− wyjaśnij o co Ci tutaj chodzi
1 kwi 20:38
wredulus_pospolitus:
f(m) = m
2 + 4m + 7 <−−− szukasz minimum lokalnego tejże funkcji

1 kwi 20:40
jaπr: p czyli x wierzchołka
1 kwi 20:40
wredulus_pospolitus:
czyli szukasz m
wierzchołka
1 kwi 20:41
primaapralis: najmniejsza mozliwa wartosc to −nieskonczonosc
1 kwi 20:42
jaπr: Czyli finalnie: m2+4m+7=−2?
1 kwi 20:44
jaπr: Nie mam pojęcia czy to już koniec, czy można to jeszcze jakoś ruszyć...
1 kwi 20:48
janek191:
x
1 2 + x
22 = ( x
1 + x
2)
2 − 2x
1*x
2 = ( m +1)
2 − 2*( − 3 − m) =
= m
2 + 2m + 1 + 6 + 2m = m
2 + 4 m + 7
Δ = m
2 + 2 m + 1 − 4*(− 3 − m) = m
2 + 2m + 4m + 13 = m
2 + 6 m + 13 > 0
Δ
m = 36 − 4*13 < 0 więc m
2 + 6 m + 13 > 0 dla dowolnego m.
| | − 4 | |
f(m) = m2 + 4 m + 7 ma minimum dla m = |
| = − 2 |
| | 2 | |
Odp. m = − 2
=============
1 kwi 20:57
jaπr: Dziękuję wszystkim!
1 kwi 21:33