Trojkat ostrokatny
6latek: Zadanie
Udowodnij ze trojkat jest ostrokatny wtedy i tylko wtedy gdy zadne z kol ktorych srednica
jest jeden z bokow trojkata , nie zawiera przeciwlegleglo wierzcholka trojkata .
1 kwi 19:48
6latek:

Tak teraz sobie pomyslalem ze gdyby takie kolo zawieralo przeciwlegly wierzcholek trojkata
taki trojkata bylby prostokatny
Tylko to jakos trza udowodnic
Ale teraz pytanie
Czy taki trojkat moze byc rozwartokatny ?
1 kwi 20:17
iteRacj@:

Można skorzystać z tego, że prostokątny jest wtedy gdy |CO|=r ? Nie wiem, czy to najprostszy
sposób.
1 kwi 20:20
iteRacj@: Miałam ten sam pomysł
1 kwi 20:20
6latek: Dobry wieczor

Tylko teraz pytanie
Dlaczego on jest ostrokatny ?
1 kwi 20:23
wredulus_pospolitus:

2α + 2β = 180 −> α+β = 90
o
To jeśli chodzi o wykazanie prostokątnego
A jeżeli wykazaliśmy, że taki jest prostokątny to wystarczy pokazać, że 'opuszczając'
wierzchołek C w kierunku boku AB będziemy zmniejszać zarówno kąt ∡BAC jak i kąt ∡ABC ... co za
tym idzie, będziemy zwiększać kąt ∡ACB i wtedy ∡ACB > 90
o
1 kwi 20:26
wredulus_pospolitus:
analogicznie ... 'oddalając' wierzchołek C (prostopadle do boku AB) od boku AB będziemy
zwiększać kąty przy wierzchołku A i B co spowoduje zmniejszenie kąta przy wierzchołku C (tak
że będzie on kątem ostrym).
1 kwi 20:28
6latek: Artur jesli ACB >90o to bedzie rozwartokatny a nie ostrokatny
1 kwi 20:29
wredulus_pospolitus:
Tak ... a wierzchołek C leży wtedy 'wewnątrz okręgu'
1 kwi 20:29
6latek: OK
1 kwi 20:29
wredulus_pospolitus:
po prostu początkowo chciałem niewprost dowodzić ... ale to jest zbyteczne
1 kwi 20:30
Jerzy:
20:26....dobre! A co to znaczy „opuszczając wierzchołek” ?
1 kwi 20:31
wredulus_pospolitus:

więc
1) rysujemy AB
2) rysujemy okrąg o średnicy |AB| zawierający A i B
3) rysujemy w dowolnym miejscu na okręgu wierzchołek C
4) wykazujemy, że ∡ACB = 90
o
5) rysujemy C' który leży na tej samej prostej prostopadłej do AB co punkt C
6) wykazujemy, że kąt BAC' i ABC' będzie większy niż BAC i ABC
7) wniosek
(i to jest dowód w jedną stronę ... teraz jeszcze w drugą

)
1 kwi 20:33
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... teraz trochę bardziej matematycznie wyjaśniłem o co mi chodzi
1 kwi 20:34
6latek: czyli wykorzystales tweirdzenie ze
Kat o weirzcholku lezacym na zewnatrz kola oparty na luku AB okregu ograniczajacego to kolo
jest mniejszy od kąta wpisanego opartego na tym samym luku
1 kwi 20:40
wredulus_pospolitus:
yyyy ... skoro mówisz, że jest takie twierdzenie ... to tak, skorzystałem z niego (i czuję się
z tego powodu dumny

)
1 kwi 20:42
wredulus_pospolitus:
ja bym po prostu skorzystał z trygonometrii i wykazał, że tgα i tgβ rośnie, więc α i β są coraz
większe
1 kwi 20:43
6latek: Tak jest i sam sie zastananwialem do czego ono jest potrzebne gdyz teraz robie kąt srodkowy i
wpisany
1 kwi 20:45