matematykaszkolna.pl
Trojkat ostrokatny 6latek: Zadanie Udowodnij ze trojkat jest ostrokatny wtedy i tylko wtedy gdy zadne z kol ktorych srednica jest jeden z bokow trojkata , nie zawiera przeciwlegleglo wierzcholka trojkata .
1 kwi 19:48
6latek: rysunekTak teraz sobie pomyslalem ze gdyby takie kolo zawieralo przeciwlegly wierzcholek trojkata taki trojkata bylby prostokatny Tylko to jakos trza udowodnic Ale teraz pytanie Czy taki trojkat moze byc rozwartokatny ?
1 kwi 20:17
iteRacj@: rysunek Można skorzystać z tego, że prostokątny jest wtedy gdy |CO|=r ? Nie wiem, czy to najprostszy sposób.
1 kwi 20:20
iteRacj@: Miałam ten sam pomysł emotka
1 kwi 20:20
6latek: Dobry wieczor emotka Tylko teraz pytanie Dlaczego on jest ostrokatny ?
1 kwi 20:23
wredulus_pospolitus: rysunek 2α + 2β = 180 −> α+β = 90o To jeśli chodzi o wykazanie prostokątnego A jeżeli wykazaliśmy, że taki jest prostokątny to wystarczy pokazać, że 'opuszczając' wierzchołek C w kierunku boku AB będziemy zmniejszać zarówno kąt ∡BAC jak i kąt ∡ABC ... co za tym idzie, będziemy zwiększać kąt ∡ACB i wtedy ∡ACB > 90o
1 kwi 20:26
wredulus_pospolitus: analogicznie ... 'oddalając' wierzchołek C (prostopadle do boku AB) od boku AB będziemy zwiększać kąty przy wierzchołku A i B co spowoduje zmniejszenie kąta przy wierzchołku C (tak że będzie on kątem ostrym).
1 kwi 20:28
6latek: Artur jesli ACB >90o to bedzie rozwartokatny a nie ostrokatny
1 kwi 20:29
wredulus_pospolitus: Tak ... a wierzchołek C leży wtedy 'wewnątrz okręgu' emotka
6latek: OKemotka
wredulus_pospolitus: po prostu początkowo chciałem niewprost dowodzić ... ale to jest zbyteczne emotka
1 kwi 20:30
Jerzy: 20:26....dobre! A co to znaczy „opuszczając wierzchołek” ?
1 kwi 20:31
wredulus_pospolitus: rysunek więc 1) rysujemy AB 2) rysujemy okrąg o średnicy |AB| zawierający A i B 3) rysujemy w dowolnym miejscu na okręgu wierzchołek C 4) wykazujemy, że ∡ACB = 90o 5) rysujemy C' który leży na tej samej prostej prostopadłej do AB co punkt C 6) wykazujemy, że kąt BAC' i ABC' będzie większy niż BAC i ABC 7) wniosek (i to jest dowód w jedną stronę ... teraz jeszcze w drugą )
1 kwi 20:33
wredulus_pospolitus: Jerzy ... teraz trochę bardziej matematycznie wyjaśniłem o co mi chodzi emotka
1 kwi 20:34
6latek: czyli wykorzystales tweirdzenie ze Kat o weirzcholku lezacym na zewnatrz kola oparty na luku AB okregu ograniczajacego to kolo jest mniejszy od kąta wpisanego opartego na tym samym luku
1 kwi 20:40
wredulus_pospolitus: yyyy ... skoro mówisz, że jest takie twierdzenie ... to tak, skorzystałem z niego (i czuję się z tego powodu dumny emotka )
1 kwi 20:42
wredulus_pospolitus: ja bym po prostu skorzystał z trygonometrii i wykazał, że tgα i tgβ rośnie, więc α i β są coraz większe
1 kwi 20:43
6latek: Tak jest i sam sie zastananwialem do czego ono jest potrzebne gdyz teraz robie kąt srodkowy i wpisany
1 kwi 20:45