graniastosłupy
matematyk123: graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60 stopni. krótsza przekątna graniastosłupa
tworzy ze ściana boczną kąt 45 stopni. oblicz krawędzie tego graniastosłupa jesli objętość tej
bryły wynosi 250 √6.
1 kwi 19:47
wredulus_pospolitus:
ale CO graniastołupa prostego jest romb
1 kwi 19:53
matematyk123: podstawa − przepraszam
1 kwi 20:00
matematyk123: masz pomysł na to zadanie ?
1 kwi 20:15
Mila:
Masz jakieś odpowiedzi, bo niezbyt ładne mam wyniki, może pomyliłam się w liczeniu.
Napisz.
1 kwi 22:08
Eta:

d=a
√3*
√2=a
√6
H
2=(a
√6)
2−(2a)
2 ⇒
H=a
√2
P
p= (2a)
2*sin60
o ⇒ P
p=2a
2√3
V= 2a
2√3*a
√2 ⇒ 2a
3√6=250
√6 ⇒ a=5
to
2a=10 i H=5
√2
================
1 kwi 22:09
Matematyk123: H wyszło ok a krawędź podstawy 10
1 kwi 22:17
Eta:
Krawędź podstawy 2a czyli 10
1 kwi 22:18
Eta:
I co? ... "bąknął dwa słowa" i milczy
1 kwi 22:33
Mila:
Zgadza się, pomyłkę miałam w ostatnim podstawieniu. To już nie wrzucam rozwiązania, bo jest.
Ładne zadanko.
1 kwi 22:35
matematyk123: dziękuię za pomoc, ehhh juz wiem gdzie był u mnie błąd
3 kwi 18:54