geometria
Nerwicaodnauki: Dany jest równoległobok ABCD, w którym boki mają długość 2cm i 6cm, a pole wynosi 8cm2.
Oznaczmy środki boków AB i BC odpowiednio jako punkty P i Q.
a) Oblicz długości przekątnych równoległoboku ABCD
b) Oblicz pole czworokąta APQD
1 kwi 19:12
wredulus_pospolitus:

2)
zauważ, że:
| | boku * pół wysokości + pół boku * pół wysokości | |
szukane pole = pole równoległoboku − |
| |
| | 2 | |
1 kwi 19:24
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
pole tego górnego trójkąta wynosić będzie |
| pola równoległoboku, |
| | 4 | |
| | 1 | |
a pole dolnego będzie dwa razy mniejsze czy będzie równe |
| pola równoległoboku |
| | 8 | |
1 kwi 19:25
Nerwicaodnauki: czyli pole mam dobrze, a przekatne?
1 kwi 19:49
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak przekątne liczysz ... szczerze ... mi się nie chce tego liczyć

(leniwy po
weekendzie jestem

)
1 kwi 20:01
Mila:

a) a=6,b=2
P
ABCD=8
1) P
ABCD=a*b*sinα⇔
| | 8 | | 2 | |
8=2*6*sinα⇔sinα= |
| = |
| |
| | 12 | | 3 | |
α− kat ostry
| | √5 | | √5 | |
cosα=√1−49= |
| , cos β=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
2) W ΔBAD:
|DB|
2=6
2+2
2−2*2*6 cosα
|DB|
2=40−8
√5
|DB|=
√40−8√5
|AC|
2=|DB|
2=6
2+2
2+2*2*6 cosα
|AC|=
√40+8√5
==================
1 kwi 21:03
Mila:

b)P
ABCD=8
| | 1 | | 1 | |
PAPQE= |
| *PABCD− |
| *PABCD=4−1=3 |
| | 2 | | 8 | |
P
APQE=2+3=5
============
1 kwi 21:14